Gîtes of chambres d’hôtes

Zo begin je een gîte of chambres d’hôtes – De belangrijkste voorwaarden op een rijtje

Chambres d’hôtes zijn speciaal uitgeruste kamers waarin toeristen, net als in een hotel, de nacht kunnen doorbrengen en kunnen ontbijten. De toeristen delen de woning met de eigenaar, ook al is er bij de chambres d’hôtes een aparte salon voor de toeristen aanwezig. Naast de verhuur van de kamers kan de eigenaar van de woning ook nog een table d’hôtes aanbieden, waarbij hij zelf de maaltijden bereidt voor zijn gasten.
De exploitatie van gîtes daarentegen bestaat uit een gemeubileerde verhuur, meestal per week. Huurders hebben een gebouw tot hun beschikking met een keuken, een salon en een of meer slaapkamers. Gîtes zijn over het algemeen geklasseerd door een arrêté préfectoral, dit in tegenstelling tot de chambres d’hôtes.

Startprocedure

Om te beginnen dient er een verklaring te worden ingediend bij de gemeente waarin de gîte of chambre d’hôtes is gelegen. De opening van een gîte of een chambre d’hôtes is niet mogelijk voordat een bepaald formulier, dat via internet is te downloaden, is ingediend (formulier cerfa n°13566*01 voor de chambres d’hôtes en cerfa n° 14004*01 voor de gîtes). Deze verklaring dient tenminste de volgende informatie te bevatten:
• De identiteit en het adres van de eigenaar
• Het adres van de gîte of chambre d’hôtes
• Het aantal kamers en bedden
• De periode(n) waarin de gîte of chambre d’hôtes wordt aangeboden
Als na verloop van tijd in bovenstaande gegevens wijzigingen optreden, moeten deze opnieuw via speciale formulieren aan de gemeente worden opgegeven.

Locatievoorwaarden

Een gîte of een chambre d’hôtes kan niet zomaar overal gerealiseerd worden. Het is slechts mogelijk in een landelijk gebied met een toeristische bestemming. In uitzonderlijke gevallen kan het logement ook worden gevestigd in een stedelijke omgeving, maar dan alleen onder de voorwaarde dat het zich bevindt in een toeristische of historische wijk van de stad. In het geval van een gîte is het niet toegestaan:
• Deze te realiseren in een appartementsgebouw. Een gîte is namelijk bedoeld voor zelfstandig gebruik
• Deze te realiseren in gebouwen zonder buitenruimtes (bijvoorbeeld: een balkon, parkeerplaats, tuin, terras)
• Dat de buitenkant van het gebouw volledig afwijkt van de bijzonderheden van de regio
In het geval van chambres d’hôtes is het niet toegestaan:
• Kamers te hebben waarbij geen tuin aanwezig is
• Deze te realiseren in een lotissement (verkaveld terrein)
• Dat de buitenkant van het gebouw volledig afwijkt van de bijzonderheden van de regio

Eisen m.b.t. de inrichting

In een gîte dienen minimaal aanwezig te zijn:
• Een gemeubileerde woonkamer
• Een keuken of een keukenblok in de woonkamer met daarin een spoelbak, een fornuis, een koelkast, eettafel met stoelen naar rato van de capaciteit, een kast en verder al het benodigde materiaal
• Een badkamer met tenminste een wastafel en een douche
• Een toilet in de gîte (dus niet daarbuiten)
• Elektriciteit, (warm en koud) stromend water en een warmtebron (kachel)
• Eén of meerdere slaapkamers met een bed en slaapkamer meubilair
• Een mogelijkheid om gebruik te maken van een wasmachine en het drogen en strijken van de was
In de chambres d’hôtes moet minimaal aanwezig zijn:
• Een bed met slaapkamer meubilair (bijvoorbeeld : kast, commode, nachtkastje, etc.)
• Er dient een toegang tot het sanitair te zijn
• De muren en vloeren dienen geïsoleerd te zijn tegen koude en geluid

Verzekering

De exploitant moet zijn verzekeraar op de hoogte brengen van zijn verhuur- en/of table d’hôtes- activiteiten.

Drankvergunning

Om drankjes te kunnen aanbieden, moet de exploitant in het bezit zijn van een zogenaamde “petite licence restaurant”. Met deze vergunning kunnen niet alle drankjes worden aangeboden. Bovendien dienen de drankjes ter plaatse te worden geconsumeerd en dan slechts als begeleiding van de maaltijden. Als de exploitant alcoholische drankjes wil serveren, kan hij slechts drankjes uit de eerste groep aanbieden. Bijvoorbeeld: wijn, champagne, bier, cider en alcoholische vruchtendranken.

Commerciële activiteiten

In principe is een exploitant van een gîte of een chambre d’hôtes aan geen enkel professioneel statuut onderworpen. Wanneer hij slechts verhuurt, moet hij zich richten tot het centre des impôts van de plaats waar zijn logement zich bevindt. Afhankelijk van de omzet is het mogelijk dat het fiscale regime voor verhuurders van gemeubileerde woningen van toepassing is.
Zodra de activiteit van de exploitant echter commercieel wordt, moet de exploitant zich inschrijven bij het Centre de Formalités des Entreprises (CFE). Dat is het geval als er ook hoteldiensten worden aangeboden, zoals de schoonmaak van de gîte, een linnenservice, een receptie, etc. Of als er diensten worden aangeboden die met sport en ontspanning te maken hebben, zoals fietsverhuur. Inschrijving bij de CFE is verplicht zodra de activiteit een professioneel karakter krijgt. Dat wil zeggen dat de activiteit op regelmatige basis wordt uitgeoefend met het doel om winst te behalen. Er moet dan worden overwogen om de exploitatie onder te brengen in een juridisch entiteit. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, EIRL, EURL of SARL.

Klassement

Iemand die een gîte wil openen kan een klassement bij de prefectuur aanvragen. Nadat het klassement is verkregen, wordt hij op een lijst geplaatst van toeristische verhuurders. Om dit klassement te verkrijgen moet de exploitant van de gîte een aanvraag indienen bij de gemeente waarin de gîte gelegen is. De aanvraag dient het navolgende te bevatten:
• Een verklaring dat de verhuur is gestart
• Een beschrijving van de gîte
• Een certificaat van de bezichtiging. Een door de prefect geaccrediteerde organisatie geeft dit af.

Het op deze wijze samengestelde dossier wordt door de gemeente aan de prefect gestuurd, die vervolgens een “arrêté de classement” afgeeft volgens de Commission Départementale d’ Action Touristique (CDAT).

Is het label verplicht?

Een exploitant kan er altijd voor kiezen om de verhuur onafhankelijk uit te voeren. Er kan dan echter een probleem ontstaan omtrent de erkenning van de gîte of chambres d’hôtes. Het is daarom aan te raden om de criteria ter harte te nemen die volgens het label zijn vastgesteld. Er kunnen dan geen misverstanden ontstaan of er wel voldaan is aan alle vereisten om de gasten te bedienen. Als de exploitant een label heeft verkregen moet hij:
• De kamers commercialiseren door het reserveringsbureau van het netwerk dat tevens de contracten met de cliënten, de facturatie en boekhouding verzorgt
• Het (uithang)bord te gebruiken van het netwerk waartoe de gîte behoort

Het verkrijgen van een label heeft vele voordelen. Indien een exploitant er echter voor kiest om geen onderdeel van een netwerk te zijn, moet hij:
• Zelf de reserveringen en reclame voor de gîte of chambre d’hôtes maken
• Zorgen voor borden aan de weg. Het departement geeft deze borden uit.

Verwachte inkomsten

De tarieven zijn afhankelijk van de plaats waar de gîte of de chambre d’hôtes zich bevindt en uiteraard van het seizoen. Een gîte brengt per kamer, na aftrek van de exploitatiekosten (ongeveer 30% van de omzet), gemiddeld tussen € 1.500 en € 3.000 per jaar op. Bij een capaciteit van de gîte tussen de 20 tot 50 personen, kan men er goed van bestaan.
Als u een chambre d’hôtes wilt exploiteren, kunt u uw inkomsten verruimen door ook tables d’hôtes aan te bieden. Bovendien is het mogelijk om tussen € 7.000 en € 12.000 subsidie te ontvangen voor het verbouwen van kamers tot chambres d’hôtes.